Krupnik warzywny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nadszedł czas na bezmięsną zupę. Na tapetę wzięliśmy krupnik. Niesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w waszym menu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • seler naciowy

    1 sztuka
  • brukselka

    150 gramów
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • kasza pęczak

    5 łyżek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i seler kroimy w kostkę.

Marchew w półplasterki.

Por i seler naciowy w piórka.

Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.

Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy 25 minut.

Następnie wsypujemy kaszę, dodajemy groszek wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości kaszy.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat