Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik warzywny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Nadszedł czas na bezmięsną zupę. Na tapetę wzięliśmy krupnik. Niesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w waszym menu.

Składniki:

ziemniaki 3 sztuki
marchewki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 kawałek
seler naciowy 1 sztuka
brukselka 150 gramów
por (biała część) 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
groszek konserwowy 1 puszka
kasza pęczak 5 łyżek
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik warzywny

Ziemniaki i seler kroimy w kostkę.

Marchew w półplasterki.

Por i seler naciowy w piórka.

Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.

Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy 25 minut.

Następnie wsypujemy kaszę, dodajemy groszek wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości kaszy.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak