Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na wywarze z grzybów

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
grzyby suszone kilka
kasza jęczmienna 150-200 g
marchewka 2 duże
por (biała część) kawałek
seler korzeniowy kawałek
seler naciowy 2 łodygi
ziemniaki kilka
zielenina
Kucharek przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat

Porada

Do ugotowanej zupy można dodać 1-2 łyżki świeżego prawdziwego masła, co wzbogaci jej smak. * Ugotowane grzyby zmielić lub posiekać drobno i wykorzystać, jako farsz do krokietów albo pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na wywarze z grzybów

Grzyby suszone zalać wrzątkiem w kubeczku i nakryć spodkiem, aby napęczniały. Pozostawić na kilka godzin, a nawet na noc.
Grzybki leśne po oczyszczeniu pokroi na ćwiartki, dodać suszone razem z płynem, w którym się moczyły, zalać zimną wodą, zagotować, dodać gałązkę lubczyku, zmniejszyć płomień, garnek nakryć i gotować do miękkości - odcedzić.

Do wywaru dodać pokrojone dowolnie warzywa i przepłukaną kaszę - gotować do do miękkości, w międzyczasie doprawić do smaku.
Pod koniec gotowania dodać zieleninę i doprawić pieprzem..

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.09.2014 12:09
Polecam miłośnikom grzybków -jest na czasie - akurat na sezon grzybowy ... no i na pierwsze chłodne dni :)
gibli 30.08.2014 14:21
smaczna zupka
mysza75 30.08.2014 10:26
fajny krupniczek
Katarzyna59 29.08.2014 20:58
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak