Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na skrzydełkach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1/2 kg
kasza jęczmienna 100 g
włoszczyzna
Liść laurowy suszony Prymat
ziemniaki kilka
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na skrzydełkach

Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść laurowy. Warzywa ugotowane al dente wyjąłem z wywaru. Gotowałem dalej i po 30 min wyjąłem skrzydełka , pozostawiłem do ostygnięcia. Do wywaru wrzuciłem opłukaną kaszę i gotowałem , aż stała się miękka. Wtedy dodałem pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 05.11.2014 08:40
Uwielbiam krupnik :)
Noruas 29.10.2014 11:59
Bardzo apetyczny krupnik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak