Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik jaglany na rumianym wywarze

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Wywar: 2,5 szklanki
kasza jaglana 4 łyżki
marchew 1/3 sztuki
koper świeży 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik jaglany na rumianym wywarze

Kroki postępowania

1
Z wywaru z chudej wieprzowiny , obrumienionych warzyw i przypraw wyjąć mięso i warzywa ( użyć na Wieprzowinę z rumianego wywaru z sosem musztardowym).
Z ugotowanego wywaru odlać porcję na zupę i przecedzić go ( resztę użyłam do zrobienia sosu musztardowego).
Krok 1 - Krupnik jaglany na rumianym wywarze foto
2
Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą i wypłukać ( pozbawiamy ją w ten sposób goryczki) - odcedzić.
Krok 2 - Krupnik jaglany na rumianym wywarze foto
3
Obrać marchewkę, umyć i pokroić w plasterki.
Do garnka wlać wywar , wrzucić plasterki marchewki i kaszę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
Krok 3 - Krupnik jaglany na rumianym wywarze foto
4
Doprawić do smaku pieprzem.
Podawać posypany świeżym koperkiem.
Krok 4 - Krupnik jaglany na rumianym wywarze foto
5
Polecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno obrumienionych warzyw i przyprawami jak do rosołu.
Mięso dzięki temu jest smaczniejsze i pozostaje nam aromatyczny wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę.
Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą podałam w sosie musztardowym, a wywar który został użyłam na ten krupnik.
Krok 5 - Krupnik jaglany na rumianym wywarze foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 02.03.2014 19:27
bardzo dobry :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak