Krupnik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar z kurczaka

    1 litr
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • marchew

    1,5 średnia
  • por (biała część)

    1/2 szt
  • por

    1 liść
  • kasza jęczmienna

    1/2 szklanki
  • chili

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

  • ziemniaki

    2
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krupnik foto
Wywar zagotowujemy, doprawiamy do smaku odrobiną jarzynki. Dodajemy kaszę jęczmienną i dalej gotujemy. Po 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,
Krok 2 - Krupnik foto
a po kolejnych pięciu pokrojoną w talarki białą część pora oraz startą na grubych oczkach jedną marchewkę.
Krok 3 - Krupnik foto
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy kurkumę i chili. Doprawiamy do smaku pieprzem. Z pozostałej połówki marchewki wycinamy dekoracje i przybieramy zupę marchewką oraz paseczkami wyciętymi z liścia pora.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 05.12.2012 08:42
nawet najprostsza zupa, podana w piękny sposób nabiera swojej mocy :) Osobiście nie znoszę krupników, ale jakbyś mi podała taką zupę (nie mówiąc jej nazwy) to pewnie bym ją zjadła z zachwytem :):)
Weronika_eM 29.11.2011 19:30
lubię taką zupę
Lotar 28.11.2011 22:25
ślicznie wygląda !
pacpaw 28.11.2011 19:40
prawdziwie Polska zupka
Magdalena67 28.11.2011 12:48
Ja dodaję jeszcze starty seler
ewasylwia 28.11.2011 12:09
pięknie podany
Jarlin 28.11.2011 11:56
pięknie podany :)
Weronika_eM 28.11.2011 10:23
pycha
Mati13 28.11.2011 10:00
apetyczny
Beatris 28.11.2011 09:58
Jedna z moich ulubionych zup.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat