Krupnik

Krupnik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar z kurczaka

    1,5 litra
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • kasza jęczmienna

    10 dkg
  • ziemniaki

    25 dkg
  • cebula

    2 szt
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • grzyby suszone

    5 szt.
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować w lekko osolonej wodzie obraną i pokrojoną włoszczyznę. Następnie dodać sparzoną kaszę i gotować, aż kasza będzie miękka. Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ziemniaki wrzucić do gotującej się zupy i jeszcze chwile gotować żeby ziemniaki były miękkie. Przyprawić do smaku sola i na talerze wsypać natkę pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat