Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy śmietanowiec na białkach
Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
1/3 ciasta odciąć , zamrozić.
Resztę owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
Zimne ciasto rozwałkować , przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , nakłuć widelcem.
Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Wyjąć ,pozostawić do ostudzenia nie wyjmując z blaszki.
Pianka śmietankowa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać śmietanę , cukier , budynie oraz kaszę manną.
Delikatnie wymieszać masę łyżką.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować marmoladę , wylać śmietankową piankę.
Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
Piec 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180st.