Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy kulebiak z mięsem drobiowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 125 g
masło 35-40 g
jajko 1
śmietana 18 proc 1/4 szklanki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
mąka kukurydziana do podsypania

farsz

ogórek gruntowy małe 50 g
jagody goji 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
udka kurczaka ugotowane 160 g ( samo mięso)

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy kulebiak z mięsem drobiowym

Kroki postępowania

1
Mąkę siekamy z zimnym masłem , dodajemy sól , gałkę , 1/2 jajka , śmietanę i zarabiamy najpierw nożem , potem wyrabiamy ręką. Pozostałym żółtkiem posmarujemy ciasto.
Ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki.
Młode , małe ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. W zależności od ogórków , jeśli mają sporo wody , to należy je lekko odcisnąć. Mięso kroimy na mniejsze cząstki ,łączymy z ogórkiem i namoczonymi i osączonymi jagodami goji , lekko pieprzymy i solimy.
Krok 1 - Kruchy kulebiak z mięsem drobiowym foto
2
Ciasto wałkujemy w bardzo cienki prostokąt. Forma : 34 X 6 cm.
Wzdłuż środka rozkładamy listki lubczyku , następnie nakładamy farsz , całość zwijamy w rulon.
Krok 2 - Kruchy kulebiak z mięsem drobiowym foto
3
Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą.
Zrolowane ciasto przekładamy do blaszki , wierzch nacinamy i smarujemy pozostałą połową żółtka rozmąconego z odrobiną mleka.
Pieczemy dość długo , ja w 180 C piekłam ok. godziny.
Krok 3 - Kruchy kulebiak z mięsem drobiowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 02.08.2016 21:32
Smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak