Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ze śliwkami i rabarbarem pod bezową pierzynką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
cukier 1 szklanka
jajko 5 szt
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 3 łyżki
rabarbar 2 szklanki
śliwek z kompotu kilka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ze śliwkami i rabarbarem pod bezową pierzynką

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, przesiekać z masłem, dodać 5 żółtek i 3 łyżki śmietany, zagnieść na jednolitą masę i wstawić na 30 minut do lodówki najlepiej owinięte w folię.
Po wyjęciu wyłożyć ciastem spód blachy, podpiec 15 minut w 180stopniach.
Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyc pokrojony w kostkę rabarbar oraz odsączone z kompotu śliwki. Białka ubić na sztywną pianę z połową szklanki cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyłozyć na wierzch ciasta. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 13.05.2013 21:23
super ciasteczko
Katarzyna34 13.05.2013 21:13
wygląda rewelacyjnie a i jeszcze na czasie
KasiaK90 13.05.2013 15:14
oj mniam mniam:) jak dobrze że mam rabarbar koło domu i śliwki z kompotu:) chętnie zrobię
bogusia19 13.05.2013 12:44
niebo w gębie
dodi 13.05.2013 11:56
pyszności same
Megg 13.05.2013 11:36
wygląda bardzo apetycznie :)
Magda24 13.05.2013 11:11
palce lizać
Janina 13.05.2013 10:57
Z rabarbarem pyszne i na czasie ;)
babajaga1969 13.05.2013 10:54
pysznie się prezentuje
[email protected] 13.05.2013 10:49
musi być pyszne
IwonaDD 13.05.2013 10:24
z rabarbarem - pycha !!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak