Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche zawijaski

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dag
cukier 10 dag
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 35 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1 łyżka
aromat waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche zawijaski

Masło utrzeć z cukrem na krem, dodać jajko i nadal ucierać, następnie przesiać do kremu mąkę z proszkiem i już ręka zacząć zagniatać ciasto w trakcie dodać mleko i aromat, wyrobić gładkie ciasto.
Stolnicę delikatnie podsypać mąką z ciasta utoczyć wałek i pociąć jak na kopytka, następnie każdą porcję ciasta utoczyć w cienki wałeczek i formować z nich ciastka u mnie były to S, precelki i serduszka, łatwo się to robi bo ciasto jest podatne na formowanie.
Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec w temp.170 st około 15 min po upieczeniu wystudzić i udekorować, moje są polne biała czekoladą i posypane kolorową posypką, ale można tylko posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 09.03.2013 08:27
adagio, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam Ciebie i synka :)
adagio 08.03.2013 20:21
robiliśmy dziś z synkiem 4 letnim ... radochy co niemiary i smakowita zakąska na podwieczorek
Rafał10 07.03.2013 11:49
ślinka cieknie... Przepyszne!
malaczarna23 07.03.2013 09:50
fajne ciasteczka
Boska_Agatka 07.03.2013 09:47
musze przyznać super pomysł
Pyszota 07.03.2013 08:47
super
Rossie 07.03.2013 08:38
ale fajne :))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak