Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z polewą orzechową

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
margaryna 25 dag
cukier 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki

polewa orzechowa

orzechy włoskie 10 dag
miód 4 łyżki
śmietana 30% 1 łyżka

kruszonka

masło 5 dag
cukier 5 dag
mąka pszenna 10 dag

dodatkowo

jabłka 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z polewą orzechową

Kroki postępowania

1
Margarynę szybko posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić je w lodówce.
Formę do pieczenia( 33 cm na 22 cm) na dnie wysmarować tłuszczem i wyłożyć schłodzonym ciastem na cieście ułożyć obrane ćwiartki jabłek.
Krok 1 - Kruche z polewą orzechową foto
2
Na patelni rozpuścić miód i dodać lekko rozdrobnione orzech, całość chwilkę razem smażyć, a na koniec dodać śmietankę, wymieszać i tak przygotowaną polewą polać po wierzchu ciasta
Krok 2 - Kruche z polewą orzechową foto
3
Do miski wrzucić zimne masło, dodać do niego cukier i mąkę, następnie tak długo ucierać palcami, aż uzyskamy sypką kruszonkę i na koniec całe ciasto posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto 45 minut po upieczeniu wystudzić.
Krok 3 - Kruche z polewą orzechową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 18.03.2016 19:44
jakie apetyczne ciacho
Kejti 08.11.2014 00:27
Chętnie się poczęstuję:-)
ben-ka 07.11.2014 09:15
Wygląda apetycznie.
Ola1984 07.11.2014 07:44
Fajne ciacho :)
V_kuchareczka 06.11.2014 21:37
smakowicie wygląda
IlonaAlbertos 06.11.2014 21:15
Smakowite.
as28 06.11.2014 19:49
mniam mniam
ewelinapac 06.11.2014 19:14
smaczne takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak