Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z pianką i śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche

margaryna 250 g
mąka pszenna 2,5 szklanki
żółtko surowe 5 sztuk
cukier puder 3 łyzki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Pianka

białko 5 sztuk
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier drobny 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
cukier waniliowy 2 łyzki

Dodatkowo

śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z pianką i śliwkami

Kroki postępowania

1
Żółtka wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiatkować z margaryną, dodać żółtka. Wyrobić ciasto
Krok 1 - Kruche z pianką i śliwkami foto
2
Ciasto podzielić na dwie części. Schłodzić w zamrażarce ok 30 min. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno brytfanki. Podpiec spód do lekkiego zrumienienia.
Krok 2 - Kruche z pianką i śliwkami foto
3
śliwki umyć, wypestkować pociąć na ćwiartki.
Krok 3 - Kruche z pianką i śliwkami foto
4
Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym,dodać budynie, wymieszać szpatułką, dodać olej wymieszać
Krok 4 - Kruche z pianką i śliwkami foto
5
Na podpieczony spód wyłożyć całą piankę budyniową, wyłożyć śliwki.
Krok 5 - Kruche z pianką i śliwkami foto
6
Na górę zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec do zrumienienia góry ok 20-30 min 180*C.

Smacznego :)
Krok 6 - Kruche z pianką i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 16.09.2016 17:30
pycha ! :)
Patrycja33 15.09.2016 09:41
wyglada bardzo apetycznie
Anna169Hosz 14.09.2016 21:04
Niebo w gębie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak