Kruche z kremem i migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kruche ciasto

  • mąka

    400 g
  • cukier puder

    150 g
  • masło

    200 g
  • żółtka

    4 szt
  • sól

    szczypta
  • Krem:

  • mleko

    1 l
  • żółtka

    8 szt
  • cukier

    250 g
  • mąka

    80 g
  • aromat cytrynowy

  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • migdały

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche z kremem i migdałami foto
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem.
Krok 2 - Kruche z kremem i migdałami foto
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem,wymieszać z mąką i wrzucić na gotujące się mleko ( z cukrem waniliowym). Gotować, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Dodać aromat cytrynowy.
Ostudzony krem wyłożyć na ciasto.
Krok 3 - Kruche z kremem i migdałami foto
Pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałów.
Krok 4 - Kruche z kremem i migdałami foto
Wstawić do nagrzanego piekarnika(180°) na ok. 50 minut.
Posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 12.03.2014 10:44
zapewne było smaczne
erym 04.03.2014 19:00
pieknie wyglada, smak pewnie idealny
IZABELA29 23.01.2014 08:10
pyszne te ciasto
Agata3 03.12.2013 13:35
Smaczne to ciasto:)
dodi 27.11.2013 13:08
ale apetycznie wyglada
Dorota59 23.11.2013 15:53
mniam, chętnie bym je teraz skosztowała
Grazyna0211 22.11.2013 12:30
jak dla mnie pyszne ciasto
romanrafal 14.11.2013 16:00
przepyszne ciasto
Mimi3 06.11.2013 14:25
muszę wypróbować
IZABELA29 24.10.2013 08:41
aż mam chęć spróbować .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat