Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 1/2 szkl
masło lub margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szkl
żółtko jajek 4 szt
śmietana ok2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kruszonka
mąka 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
masło 15 dag
Dodatki:
jagody ok 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jagodami

Jagody przebrać, wypłukać i osuszyć. Składniki na kruszonkę połączyć rozcierając je palcami aż powstanie kruszonka.
Podane na ciasto składniki zagnieść i wylepić nim dno przygotowanej dużej blaszki. Oprószyć ciasto mąką i wyłożyć przygotowane jagody (można oprószyć cukrem pudrem) i zasypać kruszonką.
Ja do kruszonki dodałam trochę za dużo masła i trochę się rozpłynęła ale była smaczna.
Piec ok 50 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 29.06.2017 12:33
Pyszne ciasto, bardzo lubię :)
Wacław 29.06.2017 11:07
ja tez bym zjadł ;-)
IZABELA29 29.06.2017 11:03
Chetnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak