Kruche z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 1/2 szkl
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • cukier

    3/4 szkl
  • żółtka

    4 szt
  • śmietana

    ok2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kruszonka

  • mąka

    1/2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • masło

    15 dag
  • Dodatki:

  • jagody

    ok 1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody przebrać, wypłukać i osuszyć. Składniki na kruszonkę połączyć rozcierając je palcami aż powstanie kruszonka.
Podane na ciasto składniki zagnieść i wylepić nim dno przygotowanej dużej blaszki. Oprószyć ciasto mąką i wyłożyć przygotowane jagody (można oprószyć cukrem pudrem) i zasypać kruszonką.
Ja do kruszonki dodałam trochę za dużo masła i trochę się rozpłynęła ale była smaczna.
Piec ok 50 min w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 29.06.2017 12:33
Pyszne ciasto, bardzo lubię :)
Wacław 29.06.2017 11:07
ja tez bym zjadł ;-)
IZABELA29 29.06.2017 11:03
Chetnie bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat