Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
2 1/2 szkl -
masło lub margaryna
1 kostka -
cukier
3/4 szkl -
żółtko jajek
4 szt -
śmietana
ok2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kruszonka
-
mąka
1/2 szkl -
cukier
1/2 szkl -
masło
15 dag -
Dodatki:
-
jagody
ok 1 litr
Przepis i sposób przygotowania Kruche z jagodami
Podane na ciasto składniki zagnieść i wylepić nim dno przygotowanej dużej blaszki. Oprószyć ciasto mąką i wyłożyć przygotowane jagody (można oprószyć cukrem pudrem) i zasypać kruszonką.
Ja do kruszonki dodałam trochę za dużo masła i trochę się rozpłynęła ale była smaczna.
Piec ok 50 min w 180 stopniach.
Komentarze (3)