Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkiem i budyniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 - 2 szkl,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
sól szczypta,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
cukier 3/4 szkl,
cukier waniliowy 2 łyżeczki,
masło 1 kostka,
żółtko jajek 3 szt,
kakao 2 łyżki,
budyń śmietankowy 1 op,
jabłka 3 szt,
cynamon Prymat 1 łyżeczka,

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkiem i budyniem

Formę o wymiarach 20 /30 cm posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę a następnie podsmażyć z odrobiną cynamonu.

Podsmażone jabłka wymieszać z budyniem śmietankowym (proszek).

Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać odrobinę soli, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło.

Składniki rozdrabniać aż powstanie kruszonka, dodać żółtka.

Wszystkie składniki połączyć w gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części.

Do jednej części ciasta dodać kakao ponownie wyrobić i włożyć do zamrażalnika, drugą część rozłożyć blaszce, ugnieść palcami na równy placek.

Podziurkować widelcem. Następnie rozłożyć podsmażone jabłka.

Na jabłka zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.10.2017 03:16
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak