Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na formę 26 cm

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier trzcinowy 40 g
margaryna 120 g
śmietana 18 proc 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt

Warstwa jabłkowa

jabłka 5 szt
masło 2 łyżeczki
cukier trzcinowy 2 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Beza

białko 5 szt
cukier 180 g
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki

Dodatkowo

dżem wiśniowy 150 g
masło do formy
mąka pszenna do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą

Kroki postępowania

1
Ze wszystkich składników na kruchy spód zagniatamy ciasto. Szczelnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wklepujemy ciasto, nakłuwamy widelcem i wstawiamy je jeszcze na jakieś 20 minut do lodówki. Pieczemy przez 20 minut w 190*C (spód musi być rumiany). Gdy spód się piecze przygotowujemy jabłka i bezę.
Krok 1 - Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą foto
2
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, jabłka i gotujemy (jakieś 5 minut). Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą foto
3
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Masa na bezę powinna być sztywna i błyszcząca.
Na spód wykładamy dżem, następnie ciepłe jabłka i masę bezową. Ciasto pieczemy przez 30 minut w 190*C. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony i delikatnie popękany.
Krok 3 - Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.12.2014 07:58
Dawno takiego ciasteczka nie robiłam
Motorek 02.12.2014 09:06
pyszny deser
Wiktoria29 28.11.2014 13:53
pyszne musi być to ciacho
Habibi 28.11.2014 08:55
Najlepsze ciacho pod słońcem, uwielbiam szarlotki z bezą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak