Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na formę 26 cm

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier trzcinowy

    40 g
  • margaryna

    120 g
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    1 szt

Warstwa jabłkowa

  • jabłka

    5 szt
  • masło

    2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki

Beza

  • białka

    5 szt
  • cukier

    180 g
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżeczki

Dodatkowo

  • dżem wiśniowy

    150 g
  • masło

    do formy
  • mąka pszenna

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą foto
Ze wszystkich składników na kruchy spód zagniatamy ciasto. Szczelnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wklepujemy ciasto, nakłuwamy widelcem i wstawiamy je jeszcze na jakieś 20 minut do lodówki. Pieczemy przez 20 minut w 190*C (spód musi być rumiany). Gdy spód się piecze przygotowujemy jabłka i bezę.
Krok 2 - Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą foto
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, jabłka i gotujemy (jakieś 5 minut). Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Kruche z jabłkami i wiśniami pod bezową czapą foto
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Masa na bezę powinna być sztywna i błyszcząca.
Na spód wykładamy dżem, następnie ciepłe jabłka i masę bezową. Ciasto pieczemy przez 30 minut w 190*C. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony i delikatnie popękany.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 12.12.2014 07:58
Dawno takiego ciasteczka nie robiłam
Motorek 02.12.2014 09:06
pyszny deser
Wiktoria29 28.11.2014 13:53
pyszne musi być to ciacho
Habibi 28.11.2014 08:55
Najlepsze ciacho pod słońcem, uwielbiam szarlotki z bezą :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat