Kruche z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dkg
  • cukier

    15 dkg
  • margaryna

    15 dkg
  • żółtka

    3 szt
  • jajko

    1 szt
  • śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • amoniak

    odrobina
  • jabłka

    50 dkg
  • cukier

    do posypania jabłek
  • cynamon Prymat

    do posypania jabłek
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche z jabłkami foto
Z podanych składników na ciasto kruche miesimy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Krok 2 - Kruche z jabłkami foto
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wysmarowaną tłuszczem.
Krok 3 - Kruche z jabłkami foto
Obieramy jabłka i ścieramy na grubym tarku na ciasto. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Krok 4 - Kruche z jabłkami foto
Rozwałkowujemy drugą część ciasta i dajemy na jabłka. Ciasto nakłuwamy nożem w kilku miejscach.
Krok 5 - Kruche z jabłkami foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut.
Krok 6 - Kruche z jabłkami foto
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
nutellla 30.09.2013 21:37
fajne ciasto :)
sylwia_mc 30.09.2013 18:41
najlepsze .
Ela_K 30.09.2013 17:23
uwielbiam to ciasto
bietka 30.09.2013 17:12
to prawda najlepsze jest jeszcze cieplutkie :)
noninka77 30.09.2013 17:11
najlepsze cieplutkie:)
KasiaK90 30.09.2013 17:09
uwielbiam kruche z jabłkami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat