Kruche z gruszką w kremie czekoldowym

Kruche z gruszką w kremie czekoldowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • masło 82%

    150 g
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki prawdziwego
  • mąka pszenna

    300 g

Krem

  • biała czekolada

    200 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • jajka

    2 sztuki

Dodatowo

  • gruszki

    3-4 sztuki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ciasto kruche:Masło posiekać z cukrem oraz kakao.
Dodać żółtka, wsypać mąkę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min do lodówki.

Krem:Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać białka mascarpone oraz białą czekoladę.
Zmiksować do połączenia się składników.

Gruszki obrać, odciąć korzonki.

Ciasto kruche rozwałkować cienko na papierze do pieczenia.
Wyłożyć nim keksówkę, naciąć odstające boki.
W cieście umieścić gruszki, wlać krem czekoladowy.
Pozostałe skrawki ciasta kruchego porwać na małe kawałki , posypać po wierzchu kremu.

Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Pozostawić do wystudzenia , schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SzczyptaChili
Gruszek najlepiej użyć lekko dojrzałych

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

22.11.2017 19:16
Dziękuję bardzo :)

SzczyptaChili

22.11.2017 19:16
Dziękuję bardzo :)

SzczyptaChili

22.11.2017 19:15
Dziękuję bardzo :)

Jagódka17

22.11.2017 14:53
Świetne ciasto

Justi2401

22.11.2017 12:24
Jakie piękne ciasto! Można jeść oczami :)

wyattearp

22.11.2017 11:05
smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat