Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 300 g
masło 150 g
jajko 1 szt
jogurt naturalny 2 lyzki
cukier puder 100 g
proszek do pieczenia 1 lyzeczka

kruszonka

migdały 100 g mielone
mąka pszenna 50 g
masło 1 lyzka kopiata
cukier 2 lyzki

nadzienie

czereśnie 2 garsci
woda 200 ml
budyń 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka

Kroki postępowania

1
Make, cukier i proszek przesiac, dodac maslo i posiekac
Krok 1 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto
2
W zaglebienie wbic jajko i dodac jogurt naturalny lub kwasna smietane
Krok 2 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto
3
Zarabiamy ciasto.
Nastepnie chlodzimy je okolo godziny
Krok 3 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto
4
Czeresnie wypestkowac i pociac na polowki
Krok 4 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto
5
Zagotowac wode i dodac do niej rozrobiony w odrobinie wody budyn (ja dodalam smietankowy i dolalam troche soku porzeczkowego dla koloru).

Jezeli proszek budyniowy jest nieslodzony rzeba dodac troche cukru do smaku
Krok 5 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto
6
W misce wymieszac mielone migdaly i make, dodac cukier i maslo.
Zagniesc dlonmi kruszonke
Krok 6 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto
7
Ciasto wylozyc na blaszke z podwyzszeniem na bokach.
Troche ciasta zostawic na wylozenie gory
Na ciasto wykladamy czeresnie
Krok 7 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto
8
Nastepnie wylewamy ugotowany budyn.
Krok 8 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto
9
Nastepnie reszte ciasta cieniutko rozwalkowac i wylozyc na wierzch.
Teraz smarujemy mlekiem i wysypujemy kruszonke
Krok 9 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto
10
Ciasto pieczemy okolo 40 minut w temp 170 st C.


Smacznego!
Krok 10 - Kruche z czeresniami i migdalowa kruszonka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 19.08.2016 20:14
a do tego herbatka,pycha :)
Ela15 25.07.2016 18:36
musi być pyszne
Wiesława1 01.07.2016 15:08
Uwielbiam ciasta z owocami
Jolcia_90 01.07.2016 00:43
kruche z owocami to zawsze jest smaczne połączanie :)
Barbara13 30.06.2016 21:19
bardzo smakowite ciacho
Babeczka35 30.06.2016 19:36
Pyszne ciasto.
w mojej kuchni 30.06.2016 18:22
same smakołyki do zjedzenia
2milutka 30.06.2016 17:41
Uwielbiam słodko kwasne ciasta, pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak