Kruche z budyniem, jagodami i porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 g
  • margaryna

    250 g
  • cukier puder

    1 garść
  • śmietana 12%

    2 łyżka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    0,5 l
  • jagody

    3/4 szklanka
  • czerwona porzeczka

    3/4 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części (70 % i 30 %).

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Po schłodzeniu większą część ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam formy 22x 33 cm).

Lekko ugniatamy i wykładamy na to budyń.

Na wierzch wysypujemy umyte owoce i ścieramy mniejszą część ciasta.

Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 30.07.2013 19:58
pyszne połaczenie
Czarnula87 30.07.2013 14:25
fajny przepis muszę zrobić w domu
Janina 30.07.2013 13:13
Pyszne są kruche ciasta z owocami;)
Mniam 30.07.2013 12:49
Wygląda super!
msmors 30.07.2013 12:49
fajne ciasto z owocami lata
Renata9 30.07.2013 12:48
pyszne ciacho
Olga_SK 30.07.2013 12:46
Letni klasyk mojej mamy! Przypomina dzieciństwo. Pychotka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat