Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
350 g -
margaryna
250 g -
cukier puder
1 garść -
śmietana 12%
2 łyżka -
żółtko jajek
2 szt -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
mleko
0,5 l -
jagody
3/4 szklanka -
czerwona porzeczka
3/4 szklanka
Przepis i sposób przygotowania Kruche z budyniem, jagodami i porzeczkami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.
Zagniatamy na gładkie ciasto.
Dzielimy je na 2 części (70 % i 30 %).
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Po schłodzeniu większą część ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam formy 22x 33 cm).
Lekko ugniatamy i wykładamy na to budyń.
Na wierzch wysypujemy umyte owoce i ścieramy mniejszą część ciasta.
Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Komentarze (7)