Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z budyniem, jagodami i porzeczkami

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350 g
margaryna 250 g
cukier puder 1 garść
śmietana 12% 2 łyżka
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 0,5 l
jagody 3/4 szklanka
czerwona porzeczka 3/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z budyniem, jagodami i porzeczkami

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części (70 % i 30 %).

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Po schłodzeniu większą część ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam formy 22x 33 cm).

Lekko ugniatamy i wykładamy na to budyń.

Na wierzch wysypujemy umyte owoce i ścieramy mniejszą część ciasta.

Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 30.07.2013 19:58
pyszne połaczenie
Czarnula87 30.07.2013 14:25
fajny przepis muszę zrobić w domu
Janina 30.07.2013 13:13
Pyszne są kruche ciasta z owocami;)
Mniam 30.07.2013 12:49
Wygląda super!
msmors 30.07.2013 12:49
fajne ciasto z owocami lata
Renata9 30.07.2013 12:48
pyszne ciacho
Olga_SK 30.07.2013 12:46
Letni klasyk mojej mamy! Przypomina dzieciństwo. Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak