Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pierożki z jabłkiem i żurawiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 1/4 szklanki
margaryna 15 dag
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Nadzienie

jabłka 3 średnie
cynamon
żurawina 2 łyżki

Dodatkowo

jajko
cukier brązowy
cukier puder
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki z jabłkiem i żurawiną

Ciasto:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, margarynę i siekamy nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
2. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i wykrawamy szklanką 20 krążków.
Nadzienie:
1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 6-8 kawałków.
2. Jabłka oprószamy cynamonem.
3. Na każdy krążek ciasta układamy kawałek jabłka i dwa lub trzy kawałki żurawiny.
4. Wolną częścią ciasta zakrywamy jabłko i żurawinę, formując pierożki.
5. Tak przygotowane pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
6. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 25 minut.
7. Ciasteczka przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 10.08.2015 22:38
Polecam :)
Renata9 10.08.2015 18:44
Smaczny deserek :-)
Adamorek 10.08.2015 14:41
miodzio jak u babci
pestka 10.08.2015 12:34
bardzo smaczny deser
olyabuziaczek 10.08.2015 11:45
pysznie się prezentują :)
dom-agi 10.08.2015 10:15
Na pewno pyszne!
Motorek 10.08.2015 08:07
bardzo dobre
norweska20 10.08.2015 00:14
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak