Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki z jabłkiem i żurawiną
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, margarynę i siekamy nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
2. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i wykrawamy szklanką 20 krążków.
Nadzienie:
1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 6-8 kawałków.
2. Jabłka oprószamy cynamonem.
3. Na każdy krążek ciasta układamy kawałek jabłka i dwa lub trzy kawałki żurawiny.
4. Wolną częścią ciasta zakrywamy jabłko i żurawinę, formując pierożki.
5. Tak przygotowane pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
6. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 25 minut.
7. Ciasteczka przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.