Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło 150 dag
smietana 18% 1. lyzka
jajko 1 szt
cukier drobny pol szklanki
cukier waniliowy 1 lyzeczka
skórka z cytryny 1 lyzka
proszek do pieczenia pol lyzeczki

nadzienie

jabłka 3 szt
cynamon Prymat 1.5 lyzeczki

polewa

czekolada mleczna pol tabliczki
mleko 2% 3 lyzki

Posypka

orzechy włoskie pol szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem

Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto.Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z maka, należy ciasto zagnieść szybko rekami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30min. Jabłka obieramy i kroimy w male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka.
Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 19.09.2016 22:56
Super smaki;))
AniaHania 19.09.2016 19:08
w sam raz do kawy :-)
ilka01 19.09.2016 16:56
pyszności :)
KORAL 19.09.2016 16:45
Świetne ciastka :)
Ewelina1991 19.09.2016 16:05
dobre pierożki
adelajda 19.09.2016 15:47
Rewelacyjne ciacha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak