Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pierożki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
rodzynki
drożdże 5 dag
śmietana 2 łyżki
margaryna 1 szt
jajko 2 szt
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki

Na stolnicę przesiewamy 4 szklanki maki . Dodajemy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Mieszamy ręką . Wkrawamy kostkę margaryny . Siekamy dużym nożem . Wbijamy 2 jajka i dokładamy 2 łyżki śmietany . Wyrabiamy ciasto . Formujemy kule . Owijamy ją w ściereczkę lnianą i wkładamy do miski z ciepłą wodą .Zostawiamy ciasto do momentu kiedy wypłynie na wierzch . Następnie rozwałkowujemy ciasto jak na pierogi. Wycinamy kółka za pomocą szklanki . Nakładamy łyżeczkę konfitury jabłkowej i dajemy 2 rodzynki . Zaklejamy jak pieroga. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 15 min w 190 stopniach . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 03.11.2012 13:50
uwielbiam pierożki:)
gottrina 03.11.2012 07:35
pyszne pierogi na słodko
Ola1984 03.11.2012 07:30
Pyszne!
iwa643 03.11.2012 07:07
Polecam na deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak