Kruche łamańce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    12 dag
  • masło

    6 dag
  • cukier puder

    3 dag
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypać mąkę, usiekać z masłem, dodać żółtka, cukier i sól. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na godzinę. Wyjąć ciasto, rozwałkować na stolnicy i pokroić na długie i wąskie paski. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać jeden obok drugiego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. Podawać do maku lub kutii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GGABI 25.09.2012 22:54
nie jadłam ich

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat