Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze sliwkami
Na stolnice wysypujemy make, szklanke cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodajemy margaryne, krojac ja nozem na male kawalki, jednoczesnie mieszakac z maka itd. Gdy margaryna jest juz pokrojona i wymieszkana ze skladnikami, formujemy z nich "kupke", na jej szczycie robimy otwor. Oddzielamy bialka od zoltek, do otwory wlewamy zoltka i 2 lyzki smietany. Zagniatamy ciasto. Nastepnie dzielimy je na 2 czesci i do jednej dodajemy kakao, po czym zagniatamy je, az stanie sie brazowe. Obie czesci wkladamy do lodowki. Wyjmujemy po ok. 20 min, kazda z czesci dzielimy na kolejne 2. Dosc placka forme (ok. 5 cm wysokosci) wykladamy papierem do pieczenia. Bierzemy jedna biala czesc, odrywamy od niej kawalkami ciasto i kladziemy (rzucamy) nieregularnie do formy. To samo robimy z jedna czarna czescia. Oderwane kawalki ciasta powinny zakrzc cale dno formy. Na ciescie ukladamy wypestkowane i przekrojone na pol sliwki. Z poyostalych bialek i 4 lyzek cukru ubijamy sztywna piane, wylewamy ja na sliwki. Nastepnie powtarzamy operacje odrywania i ukladania bialego i ciemnego ciasta. Pieczemy ok. 20 min w 200 stopniach.
Uwaga: zamiast sliwek mozna uzyc dowonlych owocow, lub dzemu owocowego.