Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto ze sliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1,5 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 lyzka
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 4 lyzki
śliwki 0,5 kg
margaryna 1 kostka
śmietana 18 proc 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze sliwkami

Kruche ciasto ze sliwkami, ktore piekla moja Babcia oraz moja Mama.
Na stolnice wysypujemy make, szklanke cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodajemy margaryne, krojac ja nozem na male kawalki, jednoczesnie mieszakac z maka itd. Gdy margaryna jest juz pokrojona i wymieszkana ze skladnikami, formujemy z nich "kupke", na jej szczycie robimy otwor. Oddzielamy bialka od zoltek, do otwory wlewamy zoltka i 2 lyzki smietany. Zagniatamy ciasto. Nastepnie dzielimy je na 2 czesci i do jednej dodajemy kakao, po czym zagniatamy je, az stanie sie brazowe. Obie czesci wkladamy do lodowki. Wyjmujemy po ok. 20 min, kazda z czesci dzielimy na kolejne 2. Dosc placka forme (ok. 5 cm wysokosci) wykladamy papierem do pieczenia. Bierzemy jedna biala czesc, odrywamy od niej kawalkami ciasto i kladziemy (rzucamy) nieregularnie do formy. To samo robimy z jedna czarna czescia. Oderwane kawalki ciasta powinny zakrzc cale dno formy. Na ciescie ukladamy wypestkowane i przekrojone na pol sliwki. Z poyostalych bialek i 4 lyzek cukru ubijamy sztywna piane, wylewamy ja na sliwki. Nastepnie powtarzamy operacje odrywania i ukladania bialego i ciemnego ciasta. Pieczemy ok. 20 min w 200 stopniach.
Uwaga: zamiast sliwek mozna uzyc dowonlych owocow, lub dzemu owocowego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak