Kruche ciasto z jagodami i pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • masło

    250g zimne
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    łyżka
  • żółtko jajek

    5
  • ekstrakt waniliowy

    łyżeczka

Pianka

  • białko

    5
  • cukier drobny

    szklanka
  • cukier waniliowy

    łyżka
  • budyń śmietankowy

    2x40g
  • olej roślinny

    1/2 szkl.

Dodatkowo

  • jagody

    500g
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche ciasto z jagodami i pianką foto
Pokrojone w kostkę masło szybko zagniatam z pozostałymi składnikami. (jeśli ciasto jest zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki wody) Wyrobione ciasto dzielę na dwie części w proporcji 60/40 % każdą zawijam w folię i zamrażam.
Krok 2 - Kruche ciasto z jagodami i pianką foto
Blachę (33x20) smaruję masłem, wykładam papierem do pieczenia. Na spód blachy ścieram na tarce większą (60%) część ciasta, lekko przyklepuję dłonią, wyrównuję
Krok 3 - Kruche ciasto z jagodami i pianką foto
Podpiekam przez ok.20min na złoty kolor w temp. 190 stp.C Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 - Kruche ciasto z jagodami i pianką foto
Zaczynam ubijać białka gdy upieczony spód ciasta jest już zimny. Po ubiciu na sztywno - powoli - łyżka po łyżce wsypuję drobny cukier i cukier wanil. cały czas ubijam pianę na największych obrotach. Następnie powoli wsypuję proszek budyniowy, miksuję cały czas by dobrze się rozpuścił. Strużką do masy wlewam olej, miksuję do połączenia składników.
Krok 5 - Kruche ciasto z jagodami i pianką foto
Na podpieczony zimny spód ciasta wykładam ubitą pianę. Wyrównuję i układam na niej gęsto jagody, lekko wpycham w pianę.
Krok 6 - Kruche ciasto z jagodami i pianką foto
Na wierzch ciast ścieram na tarce drugą część zamrożonego ciasta. Piekę w 190 stp.C ok. 30-40min. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 20.03.2015 00:57
takie słodkości bardzo lubię
cooked 19.03.2015 16:46
ale to musi być pyszne :)
jasiek 19.03.2015 16:26
pięknie wygląda
Mama niejadka 19.03.2015 15:38
pyszne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat