Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 lyzeczki
  • skórka pomarańczowa

    1 lyzeczka
  • jogurt naturalny

    2 lyzki
  • jajko

    1 szt

budyń

  • mleko

    1 l
  • budyń waniliowy

    2 opakowania 35 g

dodatkowo

  • gruszki konferencyjne

    7 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 lyzki
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajko, jogurt naturalny oraz masło. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do zamrażarki lub lodówki. Drugą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiekamy ciasto przez 15 min w temperaturze 170 stopni.
Gruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Następnie sporządzamy budyń. Trzy szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyniowy proszek. Gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko wymieszane z proszkiem i cały czas mieszamy. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3 min ciągle mieszając. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, następnie układamy gruszki i wylewamy budyń.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 27.03.2017 00:11
fajne ciasto
Ela15 18.03.2017 16:38
super ciacho:)
Jagódka77 12.03.2017 19:40
wspaniale wygląda
Motorek 02.03.2017 08:54
bardzo dobre
staropolanka5 01.03.2017 13:06
przepis sprawdzony,mniam
Renata9 27.02.2017 21:29
Smaczne ciacho
Bernadeta1 27.02.2017 20:08
pychota takie ciasto
Janina 27.02.2017 19:29
Świetne smaki;))
dodi 27.02.2017 19:07
uwielbiam takie
Wafelek2601 27.02.2017 16:39
Świetne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat