Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasto z borówkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
jajko
smalec 1 łyzka
cukier 2 łyżki
kruszonka
masło 10 dkg
cukier 5 dkg
mąka pszenna 5 dkg
dżem jagodowy 2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z borówkami

Masło siekamy mąką i cukrem i zagniatamy formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki,po wyciągnięciu ścieramy na tarce o dużych oczkach.Następnie robimy ciasto do mąki dodajemy pozostałe składniki bez dżemu i starannie wyrabiamy.Wkładamy je na 30 minut do lodówki o następnie wałkujemy i przekładamy na blachę i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.Na wierzch ciasta rozkładamy dżem posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i pieczemy jeszcze 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak