Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
schłodzone masło 100 g
jajko
cukier 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto

mąkę wsypuję na stolnicę, w środku robię zagłębienie. Wkładam pokrojone masło, wbijam jajo, wsypuję cukier, szczyptę soli i wlewam 3 łyżki wody. Całośc mieszam widelcem, zbieram mąkę z brzegów do środka i siekam nożem. Następnie energicznie wyrabiam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do temp. 175 stopni. Tortownice smaruję tłuszczem, ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy i przekładam na tortownicę. Na cieście rozkładam pergamin i równomiernie wysypuje opakowanie suszonego grochu. piekę 25 minut, wyjmuję , groch usuwam z pergaminem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andżelika1 30.08.2012 06:13
smaczne
sznycel 29.08.2012 18:53
świetne z dżemem lub owocami sezonowymi i galaretką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak