Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2,5 szkl. -
cukier puder
3/4 szkl. -
masło
200 g -
jajko
1 szt. -
kakao
4 łyżeczki -
aromat migdałowy
1 łyżeczka -
słonecznik łuskany
3/4 szkl. -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
sól
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Kruche ciastka kakaowe ze słonecznikiem
Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę, jajko, ziarno słonecznika i aromat migdałowy.
Szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy po jednej stronie na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm i wykrawamy okrągłe ciastka, np. za pomocą szklanki.
Wierzch ciastek możemy posypać słonecznikiem, lekko wgniatając w ciasto.
Pieczemy w 180°C przez około 20 minut.
Upieczone ciasta studzimy na kratce.
Smacznego!
Komentarze (5)