Kruche ciastka kakaowe ze słonecznikiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • cukier puder

    3/4 szkl.
  • masło

    200 g
  • jajko

    1 szt.
  • kakao

    4 łyżeczki
  • aromat migdałowy

    1 łyżeczka
  • słonecznik łuskany

    3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę, jajko, ziarno słonecznika i aromat migdałowy.
Szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy po jednej stronie na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm i wykrawamy okrągłe ciastka, np. za pomocą szklanki.
Wierzch ciastek możemy posypać słonecznikiem, lekko wgniatając w ciasto.
Pieczemy w 180°C przez około 20 minut.
Upieczone ciasta studzimy na kratce.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 07.10.2013 16:07
mają u mnie 5 ! idealne są :D
mysza75 07.10.2013 11:17
Jakie fajna ciacha kawowe i do kawy
mufinka79 07.10.2013 10:52
Dziękuję :)
Olga_SK 07.10.2013 10:50
Wyglądają smakowicie :)
sylwia_mc 07.10.2013 09:48
świetny pomysł na słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat