Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
600 g -
żółtko jajek
3 szt -
margaryna
1,5 szt -
śmietana
2 łyżki
Sposób przygotowania
Lukier:
- 2 białka
- 100g cukier puder
Białka ubijamy mikserem i dodajemy cukier puder.
Masa:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
Jajka mieszamy z cukrem następnie ubijamy na parze. Margarynę ucieramy mikserem stopniowo dodając zimną masę jajeczną. Gotową masę wkładamy do lodówki na czas pieczenia ciasteczek.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na oprószonej mąką powierzchni stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy szklanką ciasteczka i smarujemy lukrem z jednej strony. Pieczemy w tem 180 C ok. 10 -15 min.
Upieczone ciasteczka przekładamy masą. Brzegi ciasteczek również smarujemy cienką warstwą masy i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)