Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka na piwie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 200 gram
piwo 1/2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
sól szczypta
konfitura

Porada

Ważne aby dżem lub też konfitura, której użyjecie była dość gęsta i nie wypłynęła podczas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka na piwie

Wykonanie:
1. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól. Dodać masło posiekane na mniejsze kawałki.
2. Wyrabiać ciasto dolewając powoli piwo. Ciasto będzie elastyczne i miękkie właśnie dzięki dodaniu piwa.
3. Wyrobione ciasto zawinąć folią i wsadzić na około pół godziny do lodówki.
4. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość mniej więcej 0,5cm. Wykrawać kwadraty. Na środek każdego nałożyć konfiturę i złożyć łącząc środki kwadratu na środku. Mocno docisnąć, aby się nie rozpadły podczas pieczenia.
5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 30 minut. Jeszcze ciepłe posypać można cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 21.02.2015 14:28
nie jadłam takich,ciekawe ciasteczka :)
Janina 21.02.2015 12:22
Lubię takie ciasteczka;)
Gracer 21.02.2015 10:55
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak