Kruche babeczki z waniliowym kremem i brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    170 g
  • margaryna

    80 g
  • cukier puder

    30 g
  • żółtko jajek

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • śmietany

    1 łyżka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • cukier puder

    1 szklanka
  • maso

    1/2 szt
  • brzoskwinie w puszce

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto:
170 g mąki
80 g margaryny Kasi
30 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%

Składniki na ciasto zagnieść, wylepić wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki i upiec w 180 stopniach aż będą rumiane.
masa:
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyzki mąki ziemniaczanej
1 szt żółtko
1 szt cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
½ masła

Mleko zagotować, troszkę odlać zimnego i w tym wymieszać wszystkie składniki oprócz żółtka. Wlać do gotującego się mleka, wymieszać i ostudzić. Dodać masło, cukier i żółtko, zmiksować na gładki krem. Wypełnić babeczki.

Brzoskwinie pokroić na trójkąty, ułożyć na kremie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnik 13.01.2012 17:56
mniam
Margo1 07.01.2012 16:39
jakie pysznosci
cukiereczek 19.12.2011 11:10
pyszne
BozenA 19.10.2011 15:37
super
BozenA 19.10.2011 15:37
super
iknbozka 14.10.2011 21:18
mniam
tatiana2 07.10.2011 19:04
Wyglądają i pewnie smakują pysznie :)
Mysiunia 19.09.2011 11:18
piękne! :)
Wacław 06.09.2011 18:57
b.apetyczne !
kochanyptysiu 05.09.2011 14:34
zabieram do siebie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat