Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 g
masło lub margaryna 200 g
cukier puder 100 g
żółtko jajek 2 sztuki
sól szczypta
cukier puder do posypania

nadzienie

powidła śliwkowe ok.500 g

kruszonka

margaryna 50 g
cukier 50 g
mąka pszenna 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi

Jako nadzienie najlepiej użyć bardzo gęstych domowych powideł.
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli i posiekaną zimną margarynę.
Połączyć nożem, wsypać cukier puder, dodać żółtka. Zagnieść szybko gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkować na grubość max. 0,5 cm. Foremki 10 cm natłuścić i wyłożyć papierem.
Rozwałkowane ciasto przenieść na wałku, przykryć ustawione obok siebie foremki. Palcami docisnąć ciasto do dna i boków. Foremki wstawić do lodówki.
Przygotować kruszonkę, siekając wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzać do 200 C, foremki napełnić powidłami i kruszonką.
Pieczemy do lekkiego zbrązowienia. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.11.2016 21:41
bardzo apetyczne
kuchcik89 06.11.2016 23:01
ale pyszności u Ciebie :)
Marta1986 06.11.2016 20:50
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak