Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli i posiekaną zimną margarynę.
Połączyć nożem, wsypać cukier puder, dodać żółtka. Zagnieść szybko gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkować na grubość max. 0,5 cm. Foremki 10 cm natłuścić i wyłożyć papierem.
Rozwałkowane ciasto przenieść na wałku, przykryć ustawione obok siebie foremki. Palcami docisnąć ciasto do dna i boków. Foremki wstawić do lodówki.
Przygotować kruszonkę, siekając wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzać do 200 C, foremki napełnić powidłami i kruszonką.
Pieczemy do lekkiego zbrązowienia. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.