Kruche babeczki z powidłami i cynamonową śmietanką

Kruche babeczki z powidłami i cynamonową śmietanką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tym razem na świąteczny stół proponuję pyszne kruche babeczki. Proste, a jakie efektowne. Z takich babeczek ucieszą się i duzi i mali. Do ich przygotowania użyłam powideł śliwkowych, które przygotowałam jesienią, takie domowe jest najlepsze, a śmietankę wzbogaciłam cynamonem. Wyszło pysznie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    15 dag

Na krem:

  • śmietana kremowa 30%

    220 mililitrów
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

    1 słoik
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na pół godziny.

2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem. Ja dodatkowo upiekłam kilka ciasteczek gwiazdek.

3. Pieczenie: Babeczki pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.

4. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i cynamon, ponownie ubijamy. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Dekorowania: Dno babeczek wypełniamy powidłami, tak około 1 łyżeczka na babeczkę, następnie wyciskamy rozetki z kremu śmietankowego.

6. Podanie: Tak wykonane babeczki są gotowe do podania. Można schłodzić w lodówce. Smacznego życzę.

W tym roku jakoś wyjątkowo nie mogę się doczekać świąt. Tęsknię już za tą atmosferą, tym przygotowywaniem i nawet zmęczeniem. Uwielbiam tę całą krzątaninę z gotowaniem, sprzątaniem czy pieczeniem. Uwielbiam spotkania rodzinne, takie radosne i gwarne. Co roku na świątecznym stole znajdują się u mnie nowe słodkości, nigdy nie powtarzam wypieków. 

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie około 25sztuk babeczek plus kilka ciasteczek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto. Powidło mały słoiczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:15
Dziękuję pychotka;)

Bożena Matuszczyk

18.12.2018 12:37
Ja porywam tak pyszną babeczkę z tymi swojskimi powidłami .;)

Babeczka35

01.01.2019 19:58
Częstuj się :) Smacznego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat