Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z jagodami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na spody

mąka pszenna 2 szklanki
masło 250 g
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
sól

nadzienie

budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 700 ml
jagody 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z jagodami

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy sól. Schłodzone masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Masło z mąką siekamy nożem, a następnie dodajemy cukier puder, żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie smarujemy foremki roztopionym masłem.
4. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wykładamy nim foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy szczelnie folią aluminiową. Do każdej foremki wyłożonej folią wsypujemy suchy groch lub kaszę, żeby obciążyć ciasto.
5. Foremki wkładamy do piekarnika na około 8 minut, po czym zdejmujemy z nich folię z obciążeniem i wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut, aby zyskały złocisty kolor.
6. Zagotowujemy mleko (odlewając pół szklanki na rozrobienie budyniu). W szklance z pozostawionym mleku rozrabiamy budyń i gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony proszek i mieszamy.
7. Gorącym budyniem (dzięki większej ilości mleka będzie rzadszy) napełniamy upieczone babeczki dekorując jagodami. Zostawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 03.06.2016 09:55
pyszne babeczki
dollce 10.02.2015 08:52
Smakowite :)
ada.la 07.02.2015 21:06
prezentują się rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak