Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Banalnie prosty przepis na kruche babeczki wypełnione po brzegi jabłkami i orzechami. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku składników i specjalnych foremek do mini tart, tzw. tartaletek. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    200 gramów
  • cukier puder

    60 gramów
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • zimne masło lub margaryna

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie

  • jabłka

    2 sztuki
  • orzechy mielone

    2 łyżki

Do dekoracji

  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kruche babeczki z jabłkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche babeczki z jabłkami foto

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszać nożem, po czym dodać pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę.

Krok 2 - Kruche babeczki z jabłkami foto
Posiekać nożem bardzo dokładnie. Gdy całość osiągnie konsystencję kruszonki, zrobić w środku dołek i wbić jajko. Znów posiekać nożem, po czym bardzo szybko zagnieść rękami formując kulę.
Krok 3 - Kruche babeczki z jabłkami foto
Owinąć ciasto w folię spożywczą i wsadzić na minimum 1 godzinę do lodówki.
Krok 4 - Kruche babeczki z jabłkami foto
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce. Orzechy uprażyć delikatnie na suchej patelni. Zdjąć patelnię z ognia i dodać jabłka. Wymieszać dokładnie i odstawić. Natłuścić foremki przy pomocy pędzelka.
Krok 5 - Kruche babeczki z jabłkami foto

Wyjąć ciasto, po czym odkroić 2/3. Resztę wsadzić z powrotem do lodówki. Ciasto podzielić na mniej więcej 8 równych kawałków. Pomiędzy folią spożywczą delikatnie rozklepać każdy kawałek na krążek i wyłożyć nim foremki, wyrównać brzegi odcinając nadmiar ciasta. Skrawki zagnieść i dodać do reszty ciasta w lodówce.

Krok 6 - Kruche babeczki z jabłkami foto

Wyłożone ciastem babeczki nadziać jabłkami. Resztę ciasta wyjąć z lodówki i znów podzielić na 8 kawałków. Pomiędzy arkuszami folii rozklepać krążki wielkości górnej części foremek. Przykryć nadzienie i dokładnie zlepić brzegi. Piec ok. 30 minut w 180°C.

Krok 7 - Kruche babeczki z jabłkami foto

Wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie wyjąć z foremek - wychodzą same, gdy się je przewróci do góry nogami. Gdyby jednak były oporne, można pomóc sobie wykałaczką. Babeczki są zdecydowanie lepsze rumiane niż blade. 
Wystudzone posypać cukrem pudrem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

ben-ka 07.10.2016 21:10
Ależ one musiały być pyszne !
paniusiaewa 13.09.2016 12:13
fajne, smacznego życzę każdemu.
paniusiaewa 07.09.2016 22:30
Fajne babeczki.
Patrycja33 18.08.2016 00:33
super babeczki az dostalam slinotoku:-)
Przepisy Joanny 08.03.2014 18:53
wyglądają jak malowane, gratulacje
21.04.2013 17:48
Zrobiłam i wyszły pyszne! Polecam w 100%.
21.04.2013 17:47
Super wyglądają i pewnie tak samo smakują ! BRAWO DLA AUTORA !!!!!!!
aisza1 22.01.2013 13:40
mniam
polly66 02.07.2012 17:06
wszystkie poproszę:D
Nina7 06.09.2011 14:54
Muszą być pyszniutkie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat