Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
200 gramów -
cukier puder
60 gramów -
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki -
zimne masło lub margaryna
100 gramów -
jajko
1 sztuka -
sól
1 szczypta
Nadzienie
-
jabłka
2 sztuki -
orzechy mielone
2 łyżki
Do dekoracji
-
cukier puder
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Kruche babeczki z jabłkami
Kroki postępowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszać nożem, po czym dodać pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę.




Wyjąć ciasto, po czym odkroić 2/3. Resztę wsadzić z powrotem do lodówki. Ciasto podzielić na mniej więcej 8 równych kawałków. Pomiędzy folią spożywczą delikatnie rozklepać każdy kawałek na krążek i wyłożyć nim foremki, wyrównać brzegi odcinając nadmiar ciasta. Skrawki zagnieść i dodać do reszty ciasta w lodówce.

Wyłożone ciastem babeczki nadziać jabłkami. Resztę ciasta wyjąć z lodówki i znów podzielić na 8 kawałków. Pomiędzy arkuszami folii rozklepać krążki wielkości górnej części foremek. Przykryć nadzienie i dokładnie zlepić brzegi. Piec ok. 30 minut w 180°C.

Wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie wyjąć z foremek - wychodzą same, gdy się je przewróci do góry nogami. Gdyby jednak były oporne, można pomóc sobie wykałaczką. Babeczki są zdecydowanie lepsze rumiane niż blade.
Wystudzone posypać cukrem pudrem i podawać.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)