Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z budyniem

5.0
(73)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wypróbujcie przepis na pyszne kruche babeczki z niespodzianką - nadzieniem budyniowym. Smakują wyśmienicie! 

Składniki:

mąka pszenna 300 gramów
cukier puder 100 gramów
masło lub margaryna 100 gramów
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
budyń waniliowy 1 opakowanie
śmietana 2 łyżeczki
margaryna do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z budyniem

Kroki postępowania

1
Mąkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przesiać na stolnice. Dodać margarynę i za pomocą noża wszystko drobniutko posiekać. Następnie dodać jajka i śmietanę. Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Następnie zawijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 40 min.
Krok 1 - Kruche babeczki z budyniem foto
2

W czasie, kiedy ciasto odpoczywa, należy przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ja osobiście dodaję mniej mleka, by budyń był gęstszy. Po ugotowaniu musimy go dokładnie wystudzić. Kiedy budyń będzie stygł, warto posmarować foremki na babeczki.

Krok 2 - Kruche babeczki z budyniem foto
3

Kiedy ciasto odpocznie dzielimy je na 2 porcje. Jedną z nich rozwałkujemy dość cienko. Następnie za pomocą np. szklanki wycinamy kółeczka, którymi oblepiamy foremki.

Krok 3 - Kruche babeczki z budyniem foto
4
Do tak przygotowanych foremek wkładamy pełną łyżeczkę wcześniej przygotowanego budyniu.
Krok 4 - Kruche babeczki z budyniem foto
5

Następnie drugą porcję ciasta rozwałkowujemy na podobną grubość, co pierwszą i również wycinamy kółeczka. Wyciętymi kółeczkami zamykamy od góry nasze surowe babeczki.

Krok 5 - Kruche babeczki z budyniem foto
6

Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posypujemy je delikatnie cukrem pudrem. I gotowe :)

Mnie wyszło z tej porcji 30 babeczek.
Smacznego :)

Krok 6 - Kruche babeczki z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 10.03.2014 19:56
Pychota :)
iziona 10.03.2014 19:33
Oj kiedyś takie robiłam, ale były pyszne :)
wwwiolka 10.03.2014 18:28
Super przepis.
Niki22 10.03.2014 13:28
oj smakowały u mnie w domu jest 5-osobowa rodzina to godzinę po wyciągnięciu z piekarnika zostało raptem 4 sztuki :)
Kejti 10.03.2014 13:06
Bardzo lubię takie babeczki :-)
Czyki 10.03.2014 13:03
Ależ to musi być pyszne:) zapisuję przepis do mojej księgi:)
as28 10.03.2014 12:49
mniam mniam
Sylwia26 10.03.2014 12:01
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak