Kruche babeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • masło roślinne

    5 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • żółtka jaj

    3 sztuki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • mak

    3 łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, mąkę pszenną przesiać na stolnicę, posiekać ją z masłem, wymieszać zi masą żółtkowo-cukrową, następnie wyrobić ciasto, podzielić je na 4 części. Do pierwszej części dodać kakao, do drugiej dodać cynamon, do trzeciej mak, a do czwartej cukier waniliowy. Każdą z części dobrze wyrobić i schłodzić w lodówce. Ciasto przepuścić je przez maszynkę, formować ciastka i piec je 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 20.02.2014 19:20
uwielbiam takie babeczki z nadzieniem owocowym
natii3624 14.05.2012 18:11
ekstra ;)
Katarzyna/kate1980 14.04.2012 21:29
fajowe
rakow2 20.05.2011 17:02
fajne bo kruche
Krzysztof42 13.10.2010 16:11
lubię babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat