Kruche babeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto słodkie

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    200 g
  • smalec

    40 g
  • cukier puder

    60 g
  • żółtko jajek

    3
  • cukier waniliowy

    1
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Ciasto słone

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    200 g
  • smalec

    40 g
  • żółtko jajek

    3
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąc z foremek, gdy są jeszcze gorące.
Jagódka17
- babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka tygodni - babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i udekorować owocami - świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat