Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki - przepis podstawowy
Prosty przepis na kruche babeczki. Wypełnij je ulubionym kremem - czekoladowym, budyniowym, bitą śmietaną lub owocami. Tak przygotowane babeczki sprawdzą się na deser, podwieczorek lub w trakcie domowego przyjęcia. Są szybkie do przygotowania a wyglądają niebanalnie.
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę lub masło.
Całość siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki".
Dodajemy cukier puder, żółtka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy (np. przy użyciu foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek. Foremki możemy posmarować masłem i oprószyć mąką.
Dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem.
Babeczki pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut.