Kruche babeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    20 dkg
  • żółtko jajek

    2 szt
  • mąka pszenna

    35 dkg
  • cukier puder

    10 dkg
  • śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

Masa

  • śmietana 30%

    1.2 litr
  • Masa grysikowa:

  • śmietan fix

    1 op
  • serek homogenizowany

    140 gram

dodatkowo

  • brzoskwinie w puszce

    1 op
  • żelki

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę rozetrzeć z margaryną. Dodać cukier, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia zagnieść ciasto. Foremki na babeczki posmarować tłuszczem. Z ciasta formować krążki nieco większe niż średnica foremek. Wykleić nim foremki, ponakłuwać widelcem boki i dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 10 min.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać śmietanę fix, delikatnie ubić. Następnie dodać serek, wymieszać. Gotową masą napełnić babeczki. Dekorować wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 02.07.2017 21:06
Dobre babeczki.
gosia56 02.07.2017 19:39
pyszne babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat