Krucha tarta z mascarpone i truskawkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    pół szklanki
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    pół małej łyżeczki

Dodatkowo

  • masło

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • serek mascarpone

    25 dag
  • truskawki świeże

    około 30 dag
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odkładamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
2.Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 25 minut,do zrumienienia.Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.
3. Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.
4.Serek mascarpone ucieramy widelcem z cukrem pudrem do smaku i połową truskawek.
5.Serek truskawkowy wykładamy na przestudzone ciasto.Następnie dekorujemy pozostałymi truskawkami.Gotową tartę wkładamy do lodówki do stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 21.04.2017 21:22
Dziękuję:)
Wiesława1 18.06.2015 15:06
Pyszności!!
IKrakowianka 18.06.2015 14:17
Wspaniała tarta
Babeczka35 18.06.2015 12:13
Dziękuję:)
gusia1000 18.06.2015 11:59
Fajne, letnie ciasto.
Zdzisław 18.06.2015 10:57
pyszne danie obiadowe
mysza75 18.06.2015 10:57
co za pyszności do kawy nic tylko zajadać
Anna133 18.06.2015 09:13
wspaniałe ciasto na każdą okazję !
Ewelina1991 18.06.2015 08:32
pięknie wygląda
Babeczka35 18.06.2015 08:08
Dziękuję:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat