Krucha tarta makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    150 g
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    50 g
  • żółtko jajek

    1 sztuka

Masa

  • jajko

    3 sztuki
  • masa makowa

    1 puszka
  • jabłko

    1 sztuka
  • aromat rumowy

    3-4 krople
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    50 g
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i na 1 godzinę włożyć do lodówki. W tym czasie przygotujemy masę makową. Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Do masła dodawać żółtka i ucierać. Dodać po kolei starte jabłka, mąkę i proszek do pieczenia, aromat migdałowy oraz masę makową. Wszystko wymieszać łyżką. Masę delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto rozwałkować i wyłożyć wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelce. Wstawić na 10 minut do 180st C. Na lekko podpieczone ciasto wyłożyć masę makową i piec kolejne 30-40 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować. Ja wykorzystałam do dekoracji masę kajmakową i polewę czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 04.05.2015 21:26
Apetyczny makowiec
pajbek 04.05.2015 21:15
Musi być smaczna :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat