Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówkowy sernik

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
masło 125 g
cukier 1 i 1/2 łyżki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
krówki 400 g
mleko 180 ml
mleko 6 łyżek
jajko 3
budyń śmietankowy 1
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Krówkowy sernik

CIASTO:
Masło rozpuścić i schłodzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Ciasto zagnieść. Tortownicę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na czas robienia masy serowej wstawić spód do lodówki.

MASA SEROWA:
Cukierki rozpuścić w rondelku z 6 łyżkami mleka i odstawić do ostygnięcia. Do osobnej miseczki odlać 5 łyżek masy do polewy. Ser, jajka, budyń i mleko zmiksować razem, a następnie dodać do nich ostygniętą i wszystko razem wymieszać. Masę serową wylać na schłodzone ciasto i piec przez 60 minut w 180C. Następnie wyłączyć piekarnik i w zamkniętym piekarniku zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.

POLEWA:
Na schłodzone ciasto wylać odlaną masę krówkową.

* Mimo chłodzone w lodówce polewa z krówek będzie płynna. Jeśli chcemy, aby polewa wyszła stała do masy krówkowej należy dodać trochę masła, całość podgrzać i odstawić do ostygnięcia. Stygnącą i chłodną polewę wylać na ciasto, wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena6 02.09.2013 14:37
Mniam..pycha..
Katarina 02.09.2013 12:36
Ale ono musi być mega słodkie , z chęcią bym spróbowała :)
katarzynagotuje 02.09.2013 11:14
Pycha :D Idealny do kawki :)
SylwiaMagdaSabin 02.09.2013 11:07
zapewne super smakuje
Piotr-21 02.09.2013 10:33
pyszne ciacho
Agata3 02.09.2013 10:26
Cudo ten serniczek ;)
Barbara/zuza22_85 02.09.2013 10:21
mniam pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak