Przepis i sposób przygotowania na: Krówka z chrupiącym kremem budyniowym
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier.
Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy i wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 min / 180C.
Studzimy i kroimy na 2 blaty.
MASA BUDYNIOWA :
Płatki migdałów siekamy w słupki , prażymy kilkanaście sekund na suchej patelni.
150 ml mleka gotujemy , zalewamy migdały.
W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń , resztę gotujemy.
Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy.
Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną.
CAŁOŚĆ :
Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej.
Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową.
Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową.
Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zajadamy!
Smacznego!