Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie winno-pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

królik 40 dag
pomidory 1/2 kg
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
czosnek ząbki 4
sól 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa do spryskania
estragon 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie winno-pomidorowym

Kroki postępowania

1
Ząbki czosnku obieramy i siekamy. W moździerzu łączymy sól oraz majeranek. Dodajemy czosnek i całość ucieramy.
Krok 1 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
2
Tylną część królika spryskujemy oliwą. Smarujemy pastą czosnkowo-majerankową. Wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Krok 2 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
3
Następnie zamarynowane części królika kładziemy na rozgrzany olej.
Krok 3 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
4
Obsmażamy z obu stron na rumiano.
Krok 4 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
5
Następnie mięso podlewamy winem i dusimy 10 minut pod przykryciem.
Krok 5 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
6
W tym czasie pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w drobną kostkę.
Krok 6 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
7
Dodajemy do duszącego się królika.
Krok 7 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
8
Wsypujemy przyprawy ziołowe: pieprz ziołowy, estragon oraz rozmaryn. Całość dusimy około godziny pod przykryciem, w połowie czasu przewracając mięso.
Krok 8 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
9
Gdy królik będzie już miękki wyjmujemy go z sosu.
Krok 9 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
10
Częścią sosu hartujemy śmietanę i przelewamy do sosu.
Krok 10 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
11
Mieszamy.
Krok 11 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
12
Jeśli królik w tym czasie ostygł możemy z powrotem włożyć go do sosu i podgrzać.
Krok 12 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto
13
Królika podałem z kluskami śląskimi. Smacznego.
Krok 13 - Królik w sosie winno-pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 03.06.2013 10:36
świetny przepis
Rafał10 20.05.2013 22:15
Ojjj tak raz na ruski rok każdy człowiek zasługuje na tak pysznego króliczka :)
pacpaw 09.01.2013 07:59
@Jolanta P-S od czasu do czasu można kupić ;o) Raz się żyje
Jolanta_P-S 09.01.2013 07:54
Ja już królika miałam kupić, w końcu przy kasie stwierdziłam, że dla 2 osób to mi się nie opłaca kupować;)
MAR3STA 08.01.2013 15:18
masz świetne przepisy na dania z królika
Beatris 06.01.2013 23:13
Muszę "upolować" królika i coś pysznego z niego przygotować. Oglądając Twoje przepisy, takiej nabrałam na nie ochoty, że koniecznie muszę kupić królicze mięsko. Na szczęście już wiem gdzie mogę je znaleźć.
Katarzyna/kate1980 06.01.2013 18:35
super przepis
Magda24 06.01.2013 18:25
jadłam królika, mięsko chude - przepis podoba mi się :)
Gracer 06.01.2013 16:49
pycha
Mysiunia 06.01.2013 16:49
Tata kupił od znajomych królika i szukam inspiracji jak go przygotować, bo w swoim życiu przygotowywałam mięso królicze tylko 2 razy:) ten przepis mi się bardzo podoba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak