królik smazony w sosie chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1,5 kg
  • masło roślinne

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • pieprz

  • sól

  • estragon

  • sos

  • Wywar:

    70 g
  • śmietana

    30 g
  • chrzan

    25 g
  • tłuszcz

    7 g
  • mąka

    5 g
  • żółtko

    1
  • sól

  • cukier

  • Kwas cytrynowy Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawionego, dobrze opłukanego królika, pokroić na niewielkie porcje, odcinając grubsze kości; obsypać mąką i sproszkowanymi przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzać mocno tłuszcz, włożyć królika, posolić i obsmażyć dość szybko na rumiano. Przykryć i dusić na słabym ogniu pól godziny. Przyrządzić sos- zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać starty chrzan i przyprawy, zagotować. Wlać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem. Podając mięso polać sosem i posypać zieleniną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat