Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

królik smazony w sosie chrzanowym

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik
1,5 kg
masło roślinne
1 łyżka
olej
1 łyżka
pieprz
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
estragon
Sklep Prymat
sos
Wywar:
70 g
śmietana
30 g
chrzan
25 g
Sklep Prymat
tłuszcz
7 g
mąka
5 g
żółtko jajek
1
sól
Sklep Prymat
cukier
Kwas cytrynowy Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: królik smazony w sosie chrzanowym

Sprawionego, dobrze opłukanego królika, pokroić na niewielkie porcje, odcinając grubsze kości; obsypać mąką i sproszkowanymi przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzać mocno tłuszcz, włożyć królika, posolić i obsmażyć dość szybko na rumiano. Przykryć i dusić na słabym ogniu pól godziny. Przyrządzić sos- zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać starty chrzan i przyprawy, zagotować. Wlać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem. Podając mięso polać sosem i posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak