Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik pieczony

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt
olej 3 łyszki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyzeczki
Majeranek suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
ząbki czosnku 2 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Królik pieczony

1.
Królika dzielimy na porcje ,po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym, nacieramy solą,pieprzem zostawiamy na 30 min. Przygotowujemy marynatę z oleju ,przeciśniętego przez praskę czosnku,majeranku,i przyprawy Kucharek ,do marynaty wkładamy na 2 godziny .Po tym czasie królika wyjmujemy z marynaty i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki , wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ,podlewając co jakiś czas gorącą wodą .Pieczemy do miękkości mięska. Podajemy z kluskami śląskimi czerwoną kapustą lub z kapustą kiszoną zasmażaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.02.2017 16:02
bardzo dobre
gusia1000 08.02.2017 21:46
Dla smakoszy idealnie mięso.
katarzynka455 08.02.2017 13:40
z królikiem mi wcale nie po drodze ale mięsko wygląda smacznie:)
agnieszka214 08.02.2017 13:28
Wspaniały kroliczek
Bożena Matuszczyk 08.02.2017 10:48
Ja osobiście nie lubie ale mąż uwielbia .Dziekuje za miłe komentarze.;)
gosia56 08.02.2017 10:44
ale jak ja dawno nie jadłam takiego mięska a jak byłam dzieckiem to był co tydzień
mirosława4 08.02.2017 09:38
smaczne i zdrowe mięsko
Wiesława1 08.02.2017 09:17
Pyszne mięsko
Krzysztof15 08.02.2017 08:35
bardzo lubię
Franciszek 08.02.2017 00:39
dobry obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak