Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewskie motylki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
cukier drobny 120 g
jajko 2
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 250 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
barwnik spożywczy 2
posypki cukrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Królewskie motylki

Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Za pomocą miksera ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy - miksujemy. Dodajemy na końcu przesianą mąkę i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok.30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ciasto należy rozwałkować na blacie na grubość 3-4mm i wykrawać kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy do zezłocenia (ok. 15 minut).

W osobnym naczyniu przesiewamy cukier puder, dodajemy 1 białko i sok z cytryny. Całość miksujemy przez 5minut. Jeśli jest za gęsty - dodajemy po 1 kropli wody lub soku z cytryny i mieszamy. Uzyskaną porcję lukru dzielimy na dwie połowy. Do jednej na czubku wykałaczki dodajemy barwnik w proszku i mieszamy. Podobnie czynimy z drugą porcją. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub specjalnego sylikonowego wyciskacza i ozdabiamy ciasteczka. Gdy lukier jeszcze całkiem nie zastygnie - dekorujemy posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr-21 18.09.2012 17:31
śliczne :)
Marta1986 18.09.2012 16:27
pycha
Mati3 18.09.2012 16:24
smaczne
Kasia35 18.09.2012 16:22
wyglądają ciekawie
fijolek91 18.09.2012 16:14
wyglądają super:)
Justyna28 18.09.2012 16:06
rewelacyjne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak