Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królewicz

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
margaryna 250 g
cukier 200 g
miód płynny 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 szt

biszkopt

jajko 4 szt
cukier 1 szkl
woda 2 łyżki
mąka pszenna 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem

cukier 100 g
mleko 0,5 l
masło 250 g
budyń śmietankowy 1 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie

ponadto

polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: królewicz

Ciast miodowe: składniki miksujemy, a następnie rozwałkowujemy. Dzielimy ciast na 2 części i każda z nich wylepiamy blachy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut.
Następnie robimy biszkopt. Białka ubijamy, dodajemy wodę. Dosypujemy cukier i dodajemy po żółtku. Lekko mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.
Następnie: robimy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy masło aż do rozpuszczenia. Połową gorącego budyniu smarujemy ciasto miodowe. Przykrywamy biszkoptem i nakładamy kolejną warstwę budyniu. Przykrywamy drugim ciastem miodowym. Polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 06.07.2016 17:42
Pyszne ciasto
benka 06.07.2016 16:30
Robię bardzo podobnie, szybkie i pyszne ciasto.
Wacław 06.07.2016 12:44
pyszny ten królewicz ;-)
Lis 06.07.2016 10:16
Ekstra ciacho:)
Ela427 06.07.2016 09:54
pyszne ciasto
mysza75 06.07.2016 09:07
jakie fajne ciasto
jagoda5913 06.07.2016 00:36
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak